lauantai 7. tammikuuta 2012

William Golding - Kärpästen herra

Osa teksteistä tulee olemaan yläaste ja lukioaikana kirjoitettuja "kirja-analyysejä". On mielenkiintoista palata takaisin niihin ajatuksiin, joita jokin kirja on tuohon aikaan herättänyt, ja nyt pitkän ajan kuluttua pohtia näiden kirjojen merkitystä itselle nykyisin.

SYKSY 2001 - 7. luokka - SISÄLTÄÄ PALJON JUONIPALJASTUKSIA

Koulupoikien metamorfoosi


Kiltit ja hyväkäytöksiset englantilaispojat putoavat toisen maailmansodan aikaan autiolle saarelle keskelle Tyyntä valtamerta. Saari oli kaunis ja tasapainoinen. Siellä eleli porsaita. Aluksi pojat söivät hedelmiä Hedelmäpuu metsiköstä. Saarella oli lampi, jossa pojat uivat ja ottivat vettä juodakseen. Alkuun kaikki oli hyvin.

Poikien, Jackin ja Ralphin, ensimmäinen yhteenotto tapahtui, kun Jack lähti metsästämään, ja ottii merkkitulta valvovat Samin ja Ericin mukaansa. Merkkituli sammui tietenkin, ja juuri silloin laiva purjehti saaren ohitse. Ralph huomasi merkkitulen sammuneen ja syytti siitä Jackiä. Asiaa vain pahensi se, että Jack ei ollut edes saanut porsasta.

Loppujen lopuksi Ralphin ja Jacki heimot erosivat toisistaan. Kun Jackin heimo sai kiinni ja tapettua porsaan, he pitivät juhlat. Porsaan kallon he antoivat Pedolle. Peto oli kuvitteellinen, jonka he kerran luulivat nähneensä kalliolla. He olivat oikeasti nähneet kuolleen lentäjän, joka oli takertunut laskuvarjostaan kallioon kiinni. Simon, yksi pojista, löysi ja tajusi ensimmäisenä, mikä Peto oikeasti oli, mutta ei saanut koskaan kertoa siitä muille. Tapahtui niin, että kun Simon oli päästänyt lentäjän irti, tarttui tuulenpuuska laskuvarjoon ja lennätti sen juhlijoiden yli mereen. Simon tuli laskuvarjon perässä, ja juhlijat tappoivat hänet luullen häntä Pedoksi.

Lopussa villit (Jackin heimo) ajavat Ralphia takaa kuin riistaa, ja sytyttävät samalla koko saaren palamaan. Samalla kun palo yltyy, tulevat pelastajat hakemaan pojat pois saarelta. Näin koko kaunis saari on palanut poroksi ja kaikki hyvä siinä mukana.

Possu on viisas, huononäköinen poika, jota ei kunnioitettu niin kuin olisi pitänyt. Possun silmälasit olivat monessa asiassa hyödyksi. Lopulta ne varastettiin, ja Ralphin heimo lähti hakemaan niitä. Sillä matkalla sai Possu traagisesti surmansa.

Ralph oli järkevä poika, jolla oli johtajan taidot. Hän käytti joka tilanteessa järkeään, mutta häntä ei kunnioitettu kuten Jackiä. Lopulta Ralphin heimosta oli jäljellä vain Ralph, ja hänkin oli lainsuojaton.

Jack oli pojista se, joka lankesi ensimmäisenä alkukantaisten vaistojensa varaan. Lopulta hän oli suuri johtaja, joka käytti valtaansa väärin. Hän varasteli toiselta heimolta, eikä itse edes tajunnut sitä. Hänestä tuli lopulta pelottava ja hirmuvaltainen johtaja, jonka kasvot olivat piilossa maalin takana, eikä enää kukaan voinut olla varma, mitä hän tekisi seuraavana.

Pojat muutuivat, koska pelko ja kauhu saivat heissä vallan.

---

Kirjan lukemisesta muistan nyt vain sen, että kirjassa oli kuvattu monet raa'at asiat hiukan liiankin tarkasti, kuten esimerkiksi Possun aivojen leviäminen kalliolle hänen kuolemansa jälkeen. En tarttuisi kirjaan uudestaan vapaaehtoisesti, ja tuskin olisin koskaan kirjaa lukenutkaan, jos itse olisin saanut valita. Kymmenen vuotta kirjan lukemisen jälkeenkin on vaikea käsittää, miksi tämä kirja on niin arvostettu kuin se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti