sunnuntai 8. tammikuuta 2012

J. D. Salinger - Sieppari ruispellossa

Kevät 2003 - 8. luokka - SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA

Holden Caulfieldin odysseia

Holden oli lähtöisin hyvästä, keskiluokkaisesta perheestä. Hänellä oli molemmat vanhemmat, 2 veljeä ja yksi pikkusisko. D.B. oli töissä Hollywoodissa elokuvakäsikirjoittajana. Holden ei pitänyt D.Bn ammatista. Hänen mielestään D.Bn olisi kuulunut kirjoittaa novelleja ja romaaneita. Holden ei pitänyt elokuvista. Esimerkkinä voidaan mainita elokuva, jota Holden kävi katsomassa, kun hänellä ei ollut parempaakaan tekemistä. Holdenhan ei voinut edes kertoa koko elokuvan juonta, koska se oli hänestä niin kauhea.

Holdenin toinen veli, Allie, on kuollut. Holdenin elämä meni sekaisin silloin kun Allie kuoli. Hän piti Alliesta edelleenkin paljon, vaikka hän olikin kuollut. Phoebe oli Holdenille erittäin tärkeä. Phoebelle hän meni juttelemaan, vaikka heidän vanhempansa olisivat voineet saada hänet helposti kiinni. Lopulta Phoebe sai Holdenin jäämään kotiin.

Kirja alkaa siitä, kun Holden sai potkut Penceystä. Taas yhdestä koulusta. Holdenin kanssa huoneen jakoivat Stradlater ja Auckley. Holden ei pitänyt kummastakaan, mutta kirjan lopussa hän kuitenkin ikävöi molempia. Penceyn historian opettaja oli Holdenin mielestä melko mukava. Holden lähti Penceystä aikaisemmin kuin oli pakko ja suuntasi kohti New Yorkia. New Yorkissa hän tapasi monia ihmisiä, joista hän piti. Sally Hayesin kanssa hän meni katsomaan näytelmää, jossa esiintyi The Lunts, josta Sally kovasti piti. Holden ehdotti Sallylle karkuretkeä. Sally kuitenkin tyrmäsi idean järkiperäisin todistein. Holden kuitenkin suuttui Sallylle ja lähti pois. Holden tapasi myös Lucen, jonka kanssa hän kävi drinkeillä. Lucen kanssa Holden keskusteli olemattomasta sukupuolielämästään.

Holdenista on vaikea saada kunnollista käsitystä. Hän on ainakin nopea muuttamaan mieltään. Hän saattoi luultavasti olla ihan mukava poika. Hänellä oli vain muutamia asioita, joista hän piti. Hän piti Phoebestä ja Alliestä sekä kahdesta nunnasta, jotka tapasivat hänet asemaravintolassa. Nunnat olivat hänestä hyviä ihmisiä, ja hän jopa lahjoitti nunnille kymmenen dollaria hyväntekeväisyyteen. Holdenilla oli  myös mielenkiintoisia käsityksiä Jeesuksen opetuslapsista. Holden myös ajatteli, että Jeesus ei voinut antaa Juudaksen joutua helvettiin. Holdenilla oli mielenkiintoisia mielipiteitä monista muistakin asioista, kuten elokuvista.

Holdenin ja Phoeben suhde oli ainutlaatuinen. Molemmat pitivät toisistaan hyvin paljon. Phoebe oli Holdenille ainoa elävä ihminen, josta hän piti.

Mielestäni kirja oli kokonaisuutena tylsä. Tylsäksi sen teki Holdenin yksitoikkoinen vaeltelu ympäri New Yorkia. Kirjaa oli myös vaikea seurata, kun Holdenin ajatus hyppi asiasta toiseen ja takaisin. Mielipiteeni voi myös johtua siitä, etten ehtinyt jäädä pohdiskelemaan Holdenin jokaisen tapauksen tempauksen tarkoitusta ja myös siitä, etten ole tottunut lukemaan tällaisia kirjoja.

------

Mielessäni on edelleen hyvin selkeänä mielikuva siitä, että Sieppari ruispellossa oli todella tylsä kirja (tosin ei ehkä yhtä tylsä kuin Christy Brown - Vasen jalkani). Nyt kuitenkin palatessani takaisin kirjoittamaani aineeseen kirjasta, tuli kuitenkin sellainen fiilis, että tämä kirja pitäisi ehkä sittenkin lukea uudelleen. Kirja on luettu teini-ikäni pahimmassa vaiheessa, joten todennäköisesti Holdenin pohdiskelut maailman menosta ovat olleet turhan etäisiä, kun omakin elämä on myllertänyt samaan aikaan. Etäisyys teini-ikään myös helpottanee Holdenin tekemien ratkaisujen ymmärtämistä. Täytynee kuitenkin todeta, että ainehan ei oikeastaan ole vastannut annettua otsikkoa laisinkaan. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti